دعای اهل قبور

دعایی از امام علی (علیه السلام) نقل شده که دعای ورود به قبرستان است و به دعا یا زیارت اهل قبور یا حتی فاتحه اهل قبور معروف گشته؛ ثواب آن بسیار بسیار زیاد است.

روایت شده که امیر مومنان علی (علیه السلام) به نقل از رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) فرموده اند: هر کس این دعا را بخواند حق تعالی ثواب پنجاه سال عبادت به او عطا فرماید و گناهان پنجاه سال او را و پدر و مادرش را بیامرزد.

و این دعا این است :

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحیمِ، اَلسَّلامُ عَلى اَهْلِ لا اِلـهَ اِلاَّ اللهُ، مِنْ اَهْلِ لا اِلـهَ اِلاَّ اللهُ، یا اَهْلَ لا اِلـهَ اِلاَّ اللهُ، بِحَقِّ لا اِلـهَ اِلاَّ اللهُ، کَیْفَ وَجَدْتُمْ قَوْلَ لا اِلـهَ اِلاَّ اللهُ، مِنْ لا اِلـهَ اِلاَّ اللهُ، یا لا اِلـهَ اِلاَّ اللهُ، بِحَقِّ لا اِلـهَ اِلاَّ اللهُ، اِغْفِرْ لِمَنْ قالَ لا اِلـهَ اِلاَّ اللهُ، وَاحْشُرْنا فى زُمْرَةِ مَنْ قالَ لا اِلـهَ اِلاَّ اللهُ، مُحَمَّدٌ رَسُولُ اللهِ، عَلِىٌّ وَلِىُّ اللهِ



زیارت عاشورا

بی شک جایگاه و عظمت زیارت عاشورای امام حسین (ع) بر کسی پوشیده نیست اما در زیر روایتی از اهمیت این دعا برای اموات نقل می کنیم:

از شیخ طوسی در کتاب مصباح نقل شده که حضرت باقر (علیه السلام) فرمودند: هر که زیارت کند حسین بن علی (علیه السلام) را در روز دهم محرم، تا آن که نزد قبر آن حضرت گریان شود، خدا را در روز قیامت با ثواب دو هزار حج و دو هزار عمره و دو هزار جهاد – که ثواب آن ها مثل ثواب کسی باشد که در خدمت رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) و ائمه طاهرین (علیهم السلام) حج و عمره و جهاد کند – ملاقات نماید. راوی می پرسد: فدایت شوم، برای کسی که در شهرهای دور از کربلا زندگی می کند و امکان حضور در نزد قبر آن حضرت را ندارد، چه ثوابی است؟ حضرت فرمودند: هر گاه چنین باشد، به صحرا یا بر بالای بامی رود و به سوی قبر آن حضرت اشاره نماید و سلام عرض کند و در نفرین کردن بر قاتلین آن حضرت کوشش نماید و بعد از آن، دو رکعت نماز کند (و این اعمال را در اوایل روز، پیش از زوال آفتاب انجام دهد) سپس گریه کند بر حسین (علیه السلام) و کسانی را که در خانه اش هستند به گریستن بر آن حضرت امر کند و در خانه ی خود، مجلس عزاداری و اظهار جزع بر مصائب آن حضرت بر پا کند و به یکدیگر در مصیبت حسین (علیه السلام) تعزیت گویند؛ من برای ایشان بر خدا ضامنم، هر گاه این عمل را انجام دهند، به همه ی آن ثواب ها برسند.

دعای زیارت عاشورا را میتوانید از اینجا قرائت کنید



خواندن فاتحه بر سر قبر اموات

بدون شک تلاوت هر سوره از قران کریم یا دعاهای وارده برای آمرزش اموات ، ثواب دارد وان شاءالله باعث آرامش و آسایش روح او در آن دنیا می شود. در ادامه به برخی از اعمال وارد شده در احادیث و روایات در زمان زیارت اهل قبور اشاره خواهیم کرد.

قرائت سوره ی فاتحه شامل خواندن سوره های حمد و توحید می شود. همچنین می شود این دعا را هم قبل از قرائت فاتحه قرائت کرد:

((اللّهُمَّ اغفِر لِلمُومِنینَ وَ المُومِنَاتِ وَ المُسلِمینَ وَ المُسلِمَاتِ اَلاَحیَاءِ مِنهُم وَ الاَموَاتِ، تَابِع بَینَنَا وَ بَینَهُم بِالخَیراتِ اِنَّکَ مُجیبُ الدَعَوَاتِ اِنَّکَ غافِرَ الذَنبِ وَ الخَطیئَاتِ وَ اِنَّکَ عَلَی کُلِّ شَیءٍ قَدیرٌ بِحُرمَةِ الفَاتِحةِ مَعَ الصَّلَوَاتِ.))





استغفار برای اموات

استغفار برای اموات یعنی طلب رحمت و آمرزش از خداوند برای او که بسیار هم تاکید شده است.

امام صادق (علیه السلام): مرده به خاطر طلب رحمت و آمرزشی که برای او می شود شادمان می گردد، همان گونه که زنده بوسیله هدیه ای که به او می دهند، خوشحال می گردد.

در روایتی داریم هر کس در قبرستان، سوره یس را تلاوت کند، عذاب اهل قبر آن قبرستان کم می شود و به تعداد مردگان، ثواب برای قاری آن نوشته شود و بلاهای دنیا و عذاب های آخرت از او دفع گردد و به همین جهت این سوره را دافعه می نامند.


پیغمبر (صلی الله علیه و آله و سلم): هیچ مرد و زن مومن از اول روزگار تا روز قیامت نیست جز آنکه شفیع آن کسی است که در میان دعایش چنین بگوید: اللَّهُمَ اغْفِرْ لِلْمُؤْمِنِینَ وَ الْمُؤْمِنَاتِ.



قرائت قرآن برای اموات

در آیات و روایات متعدد به قرائت برخی از سوره های قرآن برای اموات اشاره شده که از جمله آن شامل:

*سوره یس   *سوره الرحمن   *سوره جمعه   *سوره نور   *سوره ملک (تبارک)   *سوره صافات   *سوره احزاب   *سوره قدر   *سوره توحید  



همچنین در روایتی خواندن سوره حمد و سپس 7 مرتبه انا انزلناه (سوره قدر) و 3 مرتبه معوذتین (سوره های فلق و ناس) و 3 مرتبه آیت الکرسی سفارش شده است


در روایتی داریم هر کس در قبرستان، سوره یس را تلاوت کند، عذاب اهل قبر آن قبرستان کم می شود و به تعداد مردگان، ثواب برای قاری آن نوشته شود و بلاهای دنیا و عذاب های آخرت از او دفع گردد و به همین جهت این سوره را دافعه می نامند.

کاربران آنلاین9
بازدیدکنندگان امروز 123
بازدیدکنندگان دیروز 769
کل بازدید ها 749365