بقیع در لغت به معنای زمین وسیعی است که در آن درختهای فراوان با ریشه های درخت باشد. این آرامستان در طرف شرق مدینه واقع است و از مقدس ترین آرامگاههایی است که جهان شاهد عظمت آن بوده و هست قبر چهار امام بزرگوار شیعه با نهایت مظلومیت در یک محوطه بی در و پیکر به مساحت ۳۲ متر مربع در قبرستان بقیع مشهود است.
تخریب مقابر در هشتم شوال سال 1344 هجري قمري مصادف با 24 می 1923 و 2 خرداد 1302 هجری شمسی قبرستان بقيع به دست وهابيون تخريب شد. بقیع، مهمترين قبرستان در اسلام است که بخش مهمي از تاريخ اسلام را در خود جاي داده است. تا پيش از تخريب و ويراني قبور مطهر بقيع توسط وهابيت متعصب بر روي قبور پيشوايان و ساير بزرگان اسلام که در مدينه مدفون بودند گنبدها و بناهايي قرار داشت. پس از تسلط وهابيون بر مدينه آنها ضمن تخريب قبور، آثاري که بر روي قبور قرار داشت را نيز از بين بردند . چه بزرگوارانی در بقیع دفن شدهاند در این آرامستان، سبط اکبر رسول گرامی اسلام حضرت امام حسن مجتبی (ع) امام دوم شیعیان جهان، حضرت علی بن الحسین امام چهارم شیعیان جهان، حضرت محمد بن علی (ع) امام پنج شیعیان، حضرت جعفربن محمد (ع) امام ششم شیعیان مدفون هستند و قبر شریف و بدون ضریح آنان محل زیارت شیعیان و سایر مذاهب و علاقه مندان اهل بیت است. قبر مطهر ابراهیم فرزند رسول اکرم که در سال هشتم هجرت متولد شده و ۱۸ ماه عمر کرده و در هجدهم ماه رجب دار فانی را وداع گفته در آرامگاه بقیع است. حضرت ام البنین که نام مقدس فاطمه است، همسر مکرم علی ابن ابی طالب امیر مومنان و مادر حضرت باب الحوائج ابوالفضل (ع) ، قبر شریفش در آرامستان بقیع است. قبر شریف فاطمه بنت اسد، والده ماجده حضرت امیر المومنان (ع) که دارای مقامات عالیه و از عظمت بسیاری برخوردار بود، کنار ائمه در قبرستان بقیع است. قبر شریف حضرت زینب، حضرت ام الکلثوم، حضرت رقیه دختران حضرت رسول که در محل مشخصی قرار دارد، در آرامستان بقیع است. قبر مقدس حضرت عقیل بن ابی طالب و عبدالله بن جعفر طیار و اسماعیل بن امام جعفر صادق (ع) در قبرستان بقیع است. قبور زوجات رسول الله در یک محل مشخص در داخل قبرستان بقیه است. عباس، عموی پیامبر و بسیاری از اصحاب و یاران و خویشان پیغمبر گرامی اسلام در همین آرامستان مقدس مدفون هستند. محتمل است که قبر مطهر صدیقه طاهره کنار قبور شریف چهار امام معصوم باشد. بیت الاحزان یا قبه الحزن در شمال قبور ائمه قرار داشته و محل گریه حضرت زهرا (س) پس از رحلت پدرش بوده است. در همین حال، شهدای واقعه حره و شهدای احد هم در قبرستان بقیع دفع شده اند. در آرامستان بقیع بیش از ده هزار نفر از صحابه ، تابعان، قراء، سادات بنی هاشم و نوادگان ائمه مدفون شدهاند. اولین مهاجری که از دنیا رفت، عثمان بن مظعون بود که پیامبر گرامی اسلام در تشییع جنازه او شرکت کردند و فرمودند: خوشا به حالت که دنیا تو را نپوشانید و تو نیز خود را به دنیا نپوشاندی. قبر سعد بن معاذ، مرد والامقام از یاران وفادار پیامبر گرامی اسلام که در جنگها همراه حضرت بود و گاهی نیز نیز مورد اصابت قرار میگرفت. نافع (از جمله قرا بزرگ) و ابو سعید خدری (از صاحبه بزرگ) و از هواداران امیرالمومنین(ع) نیز در قبرستان بقیع است.
اين آرامستان را در قرون اخير به نام «مقبره بنى هاشم» نيز مى شناسند. سنگى كه در مدخل ورودى نصب شده نشان مى دهد كه آرامگاه ياد شده در سال 1383 ق. تجديد بنا شده است. در گذشته ورود به قبرستان ممنوع بود، اما در حال حاضر امكان ورود به قبرستان براى مردان وجود دارد
دفن شدگان در قبرستان معلاة عبدالمطّلب : عبدالمطّلب، جدّ پيامبر(صلى الله عليه وآله)است. او از افراد بسيار با شخصيت شهر مكه بود كه ميان عرب ها نفوذى فراوان داشت. عبدالمطّلب دو سال سرپرستى رسول خدا(صلى الله عليه وآله) را عهده دار بود ابوطالب : چهره شاخص ديگر، ابوطالب فرزند عبدالمطّلب و عموى پيامبر(صلى الله عليه وآله)است. وى در پرده تقيّه توانست حمايتى قابل ستايش از رسول خدا(صلى الله عليه وآله) در برابر فشار مشركان به عمل آورد. خديجه (عليها السلام): چهره ديگر مدفون در قبرستان ابوطالب، حضرت خديجه است. او زنى فداكار و ايثارگر و نخستين زن مؤمن به رسول خدا(صلى الله عليه وآله) بود. وى تمامى اموال خود را وقف پيشبرد اسلام كرد و در برابر فشارى كه قريش بر رسول خدا(صلى الله عليه وآله) وارد مى كردند، بهترين يار صميمى او در خانه محسوب مى شد. عالمان شيعه يكى از آنها سيد زين العابدين كاشانى است كه از بانيان تجديد بناى كعبه در سال 1039 هجرى است. در آن سال كعبه در سيل خراب شد و اين روحانى سيد، با كمك شمارى ديگر آن را بازسازى كرد. از برخى از چهره هاى زاهد و صوفى كه در اين قبرستان دفن شده اند. از جمله شيخ على كرمانى، خواجه فُضَيل عياض و شيخ اسماعيل شيروانى وعبدالله بن زبير هم اشاره كرده است.
قدمت وادیالسلام به بیش از هزار سال میرسد و محل دفن بیش از ۵ میلیون نفر از ساکنین نجف اشرف در عراق است که هنوز هم گنجایش بالایی برای پذیرفتن دارد. مساحت این آرامگاه ۱۴۸۵ هکتار است. گفته میشود آرامگاه وادی السلام بعد از بقیع و قبرستان ابوطالب مهمترین و والاترین قبرستان مسلمین محسوب میشود. بنابر برخی روایات، این قبرستان محل رجعت بعضی از پیامبران و صالحان است قرار گرفتن وادی السلام در شهر نجف، که مرقد امام اول شیعیان حضرت علی (ع) در آن قرار دارد، بر اهمیت این آرامستان افزوده است. مقبرههای منسوب به هود و صالح از پیامبران پیشین و مقامهایی با نام برخی از امامان شیعه در این آرامگاه وجود دارد کلمه «وادی» در عربی به معنای سیلگاه و جایی است میان دو کوه و آبراهی که سیلاب در آن جاری میشود و اندک اندک در زمین فرو میرود. در فارسی، این کلمه را برای بیابان و صحرا به کار میبرند. و کلمه «السلام» نزد مسلمانان از نامهای خدا و در عربی به معنای سلامت از آسیب و آفات ظاهری و باطنی است. در بخش شمالی وادی السلام جایی موسوم به مقام امام مهدی (ع) و امام صادق (ع) وجود دارد. در آنجا ساختمانی نسبتا کهن، با دو تابلو و گنبدی به رنگ آبی قرار دارد که مکان نماز آن دو امام را مشخص میکند. در داخل ساختمان چاهی است معروف به «بئر امام مهدی (ع)» و اطراف آن را چند قبر فرا گرفته است. بنای این ساختمان به کوشش علامه بحرالعلوم برپا شده است. علاوه بر این موارد بسیاری از مشاهیر دینی، سیاسی و اجتماعی شیعه به وصیت خود یا به خواست نزدیکانشان، در این آرامستان دفن شدهاند که به ظاهر، انگیزه آنان بیشتر همجواری با مرقد امام اول شیعیان بوده است. برخی از مشاهیر شیعه مدفون در این قبرستان عبارتاند از: سید جمالالدین گلپایگانی سید محمد باقر صدر سید جمالالدین افجهای سید علی قاضی طباطبای رئیس علی دلواری محمد حسین کاشف الغطا محمد رضا تنکابنی سید محمد باقر حکیم
پرلاشز، بزرگترین آرامگاه پاریس و یکی از مشهورترین آرامگاه های دنیا است که در تاریخ ۲۴ ژوئن ۱۹۹۴ جزو بناهای تاریخی فرانسه ثبت شده است. پس از انقلاب کبیر فرانسه، گورستانها بر طبق قانون جدید کمون پاریس به خارج از شهر منتقل شدند. به همین دلیل باغ بزرگی که استراحتگاه «پدر لاشز»، کشیش مورد اعتماد لویی ۱۴ بود، توسط شهرداری در سال ۱۸۰۳ خریداری و در اختیار «الکساندر تئودور برونیار»، معمار معروف آن زمان قرار گرفت و در ۲۱ می ۱۸۰۴ گشوده شد.
در این باغ ۴۴ هکتاری، حدود ۵۰۰۰ درخت وجود دارد و بزرگترین پارک پایتخت فرانسه است. هر ساله حدود ۲۰۰۰۰۰۰ توریست بهعلاوه پاریسیها برای بازدید به پرلاشز میروند. پرلاشز نمادی از گوناگونی انسانها و در عین حال برابری آنها است. کاتولیک، پروتستان، ارتودوکس، یهودی، مسلمان، بودایی و معتقدان به سایر ادیان و اندیشهها در کنار یکدیگر دفن شدهاند. در این آرامگاه برای کسانی هم که بر اساس آئین یا وصیتشان باید سوزانده شوند، محلی برای سوزاندن اجساد وجود دارد. دیوار معروف کماندر (Communard ) که سمبل آزادیخواهی و آرمانطلبی مردم فرانسه است هم در این گورستان قرار دارد. این دیوار همان دیواری است که در ۲۸ ماه مه ۱۸۷۱ تعداد ۱۴۷ نفر از رهبران احزاب مختلف پاریس پس از شکست، در پای آن به گلوله بسته شدند.
روستاییان این منطقه با لحنی طنزآمیز به استقبال مردگان میروند. این موضوع از نقاشیهای رنگارنگ در قبرستان محلیشان و نیز نوشتهها و اشعار نغزی که روی سنگ قبر مردگان وجود دارد، هویداست. در واقع با نوشتههای خاص، به مسخره کردن مردگان میپردازند و گاهی رازهای ناگفتهی آنان را روی سنگ نوشته برملا میسازند.
: نمونه ای از یکی از این نوشتههای روی قبر متوفیان را با هم مرور میکنیم در زیر این صلیب سنگین مادرزن من آرمیده است اگر او سه سال بیشتر عمر میکرد من در این گور بودم و او این شعر را میخواند ای کسانی که از اینجا عبور میکنید سعی نکنید او را بیدار کنید چرا که او به خانه باز میگردد و سر مرا از تنم جدا میکند اما من طوری برخورد میکنم که گویی او هرگز بازنگشته و او را نادیده میگیرم همینجا بمان ای مادرزن عزیزم این سنت توسط نجار روستا، "استن لون پاتراس" پایهگذاری شد که وظیفهی ساختن صلیب و نیز سنگ قبر را از چوب بلوط به عهده داشت. روستاییان بعد از شرکت در مراسم سوگواری سهروزه، در کافهی روستا جمع شده و به صحبت کردن در مورد فرد تازه از دست رفته میپردازند. پاتراس داستانهایی که در مورد مردگان در کافه گفته میشد به اشعار کوتاه تبدیل و سپس آن را روی یک تکه چوب بلوط حک میکرد. او اولین شعرش را در سال ۱۹۳۵ روی یک سنگ قبر نوشت. پس از آن به کارش ادامه داد تا اینکه در سال ۱۹۷۷ جان باخت. پاتراس تا قبل از مرگش حدود ۸۰۰ شعر پنجبندی روی قبرهای مختلف حکاکی کرد. بعد از مرگ او، دستیارش، "دومیترو پاپ"، جای او را گرفت و سنت منحصر به فرد او را ادامه داد. امروزه وقتی کسی در روستا فوت میکند، خانوادهی مرحوم نزد دومیترو میروند و از او میخواهند تا صلیبی از چوب بلوط برایشان درست کرده و روی آن را حکاکی کند. دومیترو نیز صلیب را برایشان به رنگ آبی نقاشی کرده و دور تا دورش را با طرح گلهای رنگارنگ تزئین میکند. سپس تصویری از زندگی فرد فوت شده میکشد و شعری رویش مینویسد. دومیترو خود به تنهایی تصمیم میگیرد که چه تصویری نقاشی کند و یا چه شعری روی سنگ قبر بنویسد. اشعار او معمولا درونمایهای از طنز تلخ در خود دارد که داستانهایی در قالب خیانت، بیمبالاتی و ازخودبیخود شدن را روایت میکند. سنگ قبر جرج باسولتی، قصاب روستا در حال قطع کردن گوشت با ساطور و یک پیپ در دهانش به تصویر کشیده شده است. روی سنگ قبرش چنین نوشته شده است: زمانی که در این دنیا زندگی میکردم گوسفندان زیادی را کشتم گوشت زیادی برای مردم مهیا کردم تا بتوانند به راحتی گوشت بخورند من به همه گوشت خوب و باکیفیت ارزانی داشتم تا با لذت تمام از آن بخورند حتی داستانهای غمانگیز نیز به زیبایی نقل شدهاند. در سنگ قبر دختربچهای سهساله که در یک تصادف جان خود را از دست داد، چنین آمده است: در آتش جهنم بسوز ای تاکسی لعنتی که از شهر سیبیو آمدی از بین تمامی نقاط این کشور چرا باید اینجا توقف میکردی؟ در کنار خانهام، با من برخورد کردی و مرا به کام مرگ فرستادی و خانوادهی مرا غرق در غم و اندوه نمودی
اولویت توقفگاه هر توریستی در بوینسآیرس، آرامگاه ریکولتا است. این گورستان در سال ۲۰۱۱ میلادی، یکی از بهترین گورستانهای جهان نامیده شده و در سال ۲۰۱۳ میلادی در فهرست ده آرامگاه زیبای جهان قرار گرفته است.
بسیاری از رئیسجمهورها، دیکتاتورها، نویسندگان، افسانهها و قهرمانان از جمله اوا پرون (یکی از قدرتمندترین و محبوبترین زنان کشور آرژانتین)، بنیانگذار نیروی دریایی آرژانتین و نوه ناپلئون در این شاهکار عظیم معماری و مجسمهسازی دفن شدهاند. در اوایل قرن هجدهم، چند راهب وارد منطقه رکولهتا در بوینسآیرس شدند و کلیسا و صومعهای در آنجا بنیان نهادند. در سال ۱۸۲۲ باغ اطراف این صومعه به اولین قبرستان عمومی در بوینسآیرس تبدیل شد. این گورستان جزو آثار ملی ثبتشده و تحت حفاظت دولت آرژانتین است. دروازههای ورودی این قبرستان وسعتی بیش از ۵ هکتار دارد و به سبک نئوکلاسیک با ستونهایی یونانی ساخته شده است و آرامگاههای مرمری زیبایی دارد که با مجسمههای زیبا تزئین شدهاند. اغلب سبکهای معماری مانند دکوآرت، نئوآرت، باروک و نئوگوتیک در آرامگاهها استفاده شده که نمایی خیرهکننده به گورستان داده است. بخشهای مختلف گورستان مانند خیابانهای یک شهر ساخته شده و پیادهروهایی پوشیده از درخت در همهجای این قبرستان به چشم میخورد. پر بازدیدترین آرامگاه این گورستان، آرامگاه اوا پرون (اویتا) همسر خوان پرون، رئیسجمهور آرژانتین، است.
آرامستان "باشگاه فوتبال شالکه 04" در سال 2012 در شهر گلزنکیرشن در ایالت نوردراین-وستفالن آلمان در نزدیکی استادیوم فوتبال فلتینس آرنا توسط مسئولان باشگاه فوتبال شالکه 04 افتتاح شد.
این قبرستان که به شکل یک زمین فوتبال است، گنجایش 1904 قبر را داشته و ویژه طرفداران دو آتیشه باشگاه فوتبال شالکه 04 است که در سال 1904 تاسیس شد و تا کنون هفت بار قهرمان بوندس لیگا و یکبار قهرمان جام یوفا را بدست آورده است. قیمت اولیه برای خریداری هر قطعه قبر برای مدت ۲۵ سال، ۵ هزار و ۴۰۶ یورو تعیین شده است.
هایگیت نام قدیمی ترین و معروف ترین گورستان انگلستان است که در شهر لندن قرار دارد و برخی آن را با نام ویکتوریا والهالا (Victorian Valhalla) نیز می شناسند. این مکان در سال 1839 میلادی احداث گردید . آرامگاه هایگیت یکی از بهترین مکان های انگلستان از نظر معماری به حساب می آید، هایگیت پر است از قبرهای قدیمی که در میان آن ها نام هایی معروف نیز به چشم می خورند. آرامستان هایگیت یک دروازه بلند و بزرگ دارد و علت نامگذاری این مکان را نیز همین موضوع بیان کرده اند زیرا های گیت به معنای دروازه بلند بالاست.
از مهم ترین شاخص های این گورستان که می توان به آن اشاره نمود از ترسناک ترین گورستان های دنیا به شمار می آید.قدیمی ترین قبرستان در سراسر انگلستان است. بزرگترین مکان خالی از سکنه در لندن است.هم مسلمانان و هم مسیحیان در کنار هم در این قبرستان دفن شده اند مشهورترین فردی که در این آرامستان دفن شده کارل هاینریش مارکس است. او فیلسوف (بنیانگذار نظریه مارکسیسم)، جامعهشناس، تاریخ شناس، اقتصاددان و متفکری انقلابی اهل آلمان بود. از دیگر افراد مشهوری که در آرامستان دفن شده اند می توان به موارد زیر اشاره کرد: داگلاس نوئل آدمز: نویسنده انگلیسی خانم دیان کیلنتو: هنرپیشه استرالیایی ویلیام کینگدم کلیفورد: دانشمند ریاضی و فلسفه داگلاس نوئل آدمز: نویسنده انگلیسی فرزاد بازُفت: خبرنگار ایرانی خانم دیان کیلنتو: هنرپیشه استرالیایی ویلیام کینگدم کلیفورد: دانشمند ریاضی و فلسفه مایکل فارادی: فیزیکدان و شیمیدان انگلیسی لوسین میشائل فروید: قاش واقع گرای انگلیسی
آرامستان "ورین" در شهر گوآتمالاسیتی، پایتخت کشور گواتمالا واقع شده و در آن قبر دائمی برای مردگان وجود نداشته و قبرها به خانواده مردگان اجاره داده می شوند. در بیشتر مواقع خانواده مردگان پس از مدتی از پرداخت اجاره بهای قبر خودداری کرده و به همین دلیل کارگران اجساد را از قبرها خارج می کنند که در بیشتر بقایای مردگان این قبرستان عجیب توسط کرکسها خورده می شود. نکته جالب درباره این قبرستان این است که قبرها درون دیوار کنده می شوند نه بر روی زمین.